zaterdag 24 oktober 2015

Kiezels, blokken en bollen

Plovezet - Pointe de la Torche - Plomeur.
De supervriendelijke gerant van de B&B (superadresje) bracht me naar de andere kant van Plovezet.
Start bij de Menhir du Droits de L'Homme. Neen geen schrijffout. In de tijd van de Franse revolutie kregen schepen dit soort namen en dat schip is hier in een storm compleet verloren gegaan. En een gedenkkruis oprichten zat er toen echt niet in, dus is gekozen voor een menhir.
Vandaag opnieuw een ander soort kust : een reeks moerassen en lagunes, van de oceaan afgesloten door een kiezelwal. Het heeft niet veel gescheeld of die hele wal was afgegraven voor de bouw van Duitse bunkers in WW2 en later voor de heraanleg van de haven van Brest.
De Pointe de la Torche (er staat inderdaad een toortsachtige rotspiek) is nu een surfersparadijs. 5000 jaar geleden was het de place to be voor iedereen die een dolmen-grafheuvel verdiende. Op de punt liggen er twee, landinwaarts zijn er onder de duinen verdwenen en zo'n 3 km verder is er nog ééntje.
En de bollen? Het landschap is hier vrij gelijkaardig aan Holland (een poldervlakte achter de duinen) dus is men hier ook met bloembollenteelt begonnen. En met succes, want het seizoen loopt hier drie weken voor.
En nog op deze laatste volledige wandeldag
- een typische Bretonse Calvaire gezien
- hartige pannekoeken gegeten.
Menhir Droits de l'Homme
Brekerij en laadstation voor kiezels - Duits leger WOII
Surfers bij Pointe de la Torche
Dolmens op Pointe de la Torche

Geen opmerkingen:

Een reactie posten